Λίγο πριν τη μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην πλατεία του Λιμανιού με τη συμμετοχή ναυπάκτιων καλλιτεχνών, η πρόεδρος του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου “Όλοι Μαζί” Ιωάννα Σταυροπούλου, μιλά στην Έμυ Παπαδούλα και το LepantoMag.gr για την πρωτοβουλία στήριξης των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

 

Για ακόμη μία φορά το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο “Όλοι Μαζί” δείχνει την ευαισθησία του απέναντι στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Την Παρασκευή, διοργανώνεται συναυλία στην πλατεία του Λιμανιού. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή και τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να προσφέρουν μέσω αυτής.

Τα τελευταία δυο χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης που συνεχώς κλιμακώνεται και σήμερα πια λαμβάνει τραγικές διαστάσεις. Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο με το ότι καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, για να γλυτώσουν από τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη σε γειτονικές μας χώρες, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι ανάγκες είναι τεράστιες σε τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής, φάρμακα, κλπ.

Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, σε καιρούς ανθρωπιστικής και όχι μόνο κρίσης, η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη αποτελούν έννοιες που εξυψώνουν το ανθρώπινο είδος και αποδεικνύουν πως όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε «θαύματα». Εμείς ως Κοινωνικό Ιατρείο είμαστε στεκόμαστε αρωγοί σε τέτοιες καταστάσεις. Σκεφτήκαμε λοιπόν, όχι μόνο εμείς αλλά και άλλοι αλληλέγγυοι συμπολίτες μας, που είτε ατομικά είτε δραστηριοποιούμενοι μέσα από το Κίνημα Αλληλέγγυων Πολιτών Ναυπακτίας-Δωρίδας συμμερίζονται τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, να απευθυνθούμε για άλλη μια φορά στους συμπολίτες μας ώστε να προσφέρουν τη βοήθεια τους. Να βάλουμε όλοι πλάτη για να μπορέσουμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που δημιουργούνται. Έτσι όλοι μαζί αποφασίσαμε να συνδιοργανώσουμε την εκδήλωση της ερχόμενης Παρασκευής. Αντί εισιτηρίου, συλλέγουμε φάρμακα, τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής, αναλώσιμα, κτλ.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγκεκριμένη συναυλία και επίσης θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την ανταπόκριση των Ναυπάκτιων καλλιτεχνών στο κάλεσμά σας.

Εμείς, ως Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο δεχτήκαμε πρόσκληση από ντόπιους καλλιτέχνες να διοργανώσουμε μια εκδήλωση με σκοπό τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων, κλπ. Η ιδέα είχε από καιρό συζητηθεί από εμάς, οπότε η πρόταση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη χαρά! Να σημειώσουμε εδώ ότι και πριν ακόμη ξεκινήσουμε τη λειτουργία μας ως Κοινωνικό Ιατρείο, πάλι είχαμε διοργανώσει μια αντίστοιχη εκδήλωση με τους συλλόγους των παραδοσιακών χορών που συμμετέχουν και σε αυτή της προσεχούς Παρασκευής, η οποία μας βοήθησε στο ξεκίνημα μας. Τώρα που πάλι «ξεκινάμε», ιατί όπως γνωρίζετε μετακομίζουμε σε άλλο κτίριο σε λίγο καιρό, θεωρούμε εξαιρετικά ευτυχή σύμπτωση που η συνέχιση της λειτουργίας μας έχει την υποστήριξη μιας τέτοιας εκδήλωσης.

Πρόσφατα μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου βρέθηκαν στη Λέσβο προκειμένου να προσφέρουν είδη που συγκεντρώθηκαν για τους πρόσφυγες. Τί έχετε να μας μεταφέρετε από το συγκεκριμένο ταξίδι σας; Ποια ήταν η κατάσταση που επικρατούσε εκεί και τί αποκομίσατε από αυτό σας το ταξίδι;

koin 3Το συγκεκριμένο ταξίδι αποτελεί για όλους όσους συμμετείχαμε μια μοναδική εμπειρία ζωής. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταφερθούν με λίγα λόγια συναισθήματα, εικόνες, εμπειρίες, προσδοκίες αλλά και διαψεύσεις. Πότε οι λέξεις δεν μπορούν να αποτυπώσουν την εμπειρία, ούτε τα δέματα να ανακουφίσουν τον πόνο. Ποτέ, οποιαδήποτε μορφή αλληλεγγύης δεν μπορεί να σταματήσει την αίτια της κατάστασης, τον πόλεμο.

Μάθαμε πολλά από το ταξίδι αυτό. Να παιδεύουμε το μυαλό για να δώσουμε εξηγήσεις, να χαμογελάμε στη φρίκη, να συζητάμε με πάθος τις διαφωνίες μας, να ξενυχτάμε με τις εικόνες της ημέρας που έφυγε, προσμένοντας την καινούργια που θα έρθει και αυτό που θα μας φέρει.

Μάθαμε να υποκλινόμαστε στην ανθρωπιά των κατοίκων του νησιού, ακούγοντας τις ιστορίες και τις περιγραφές των ημερών του καλοκαιριού του 2015. Μάθαμε για μια ακόμη φορά ότι ως λαός έχουμε μεγάλα ψυχικά αποθέματα αλληλεγγύης, παρ’ όλο που η ανθρωπιστική κρίση δυσκολεύει όλους μας. Αισθανθήκαμε ότι προσφέραμε και εμείς όταν μοιράσαμε φαγητό στους καταυλισμούς. Νιώσαμε χαρά και συγκίνηση στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στη Μόρια, όταν αντικρίσαμε τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών που έπαιζαν και την προσπάθεια όλων για να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες εκεί. Προβληματιστήκαμε στον άλλο καταυλισμό, επίσης στη Μόρια, με τα συρματοπλέγματα, που θύμιζε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Θαυμάσαμε τον αυτοοργανωμένο καταυλισμό “no borders”, που ξεκίνησε ως Κοινωνική Κουζίνα και τώρα μπορεί να δίνει ρούχα και ένα προσωρινό κατάλυμα σε όσους το χρειάζονται. Μάθαμε να είμαστε μια μεγάλη αγκαλιά με τον άλλο άνθρωπο της Μυτιλήνης (κοινωνική κουζίνα), με τα παιδιά της “Ηλιαχτίδας”, με όσους πρόσφυγες κα ανιδιοτελείς εθελοντές συναντήσαμε. Αλλά δυστυχώς, μάθαμε ότι η εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας δεν έχει όριο. Περίπου στις 170 ΜΚΟ «φύτρωσαν» ξαφνικά στο νησί το καλοκαίρι, τώρα είναι γύρω στις 100…έτσι απλά ο εθελοντισμός γίνεται επάγγελμα. Το ΝΑΤΟ είναι ήδη στο Αιγαίο…το μέλλον αβέβαιο. Φράχτες, κλείσιμο συνόρων, αστυνομική βία, εξευτελισμοί. Μια κυνική ΕΕ. Προσπαθούν να ανακόψουν κάθε ελπίδα. Θα τα καταφέρουν; Θα τους αφήσουμε;

Εμείς αυτό που αποκομίσαμε από αυτή την αποστολή είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον κόσμο κάθε φορά που υλοποιείτε μια παρόμοια πρωτοβουλία; Υπάρχει καταρχάς ανταπόκριση;

Όχι μόνο υπάρχει ανταπόκριση ,αλλά είναι και πολύ μεγάλη. Στα δυο χρόνια λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου υπάρχει αμέριστη συμπαράσταση σε ό,τι κάνουμε .Όπως είπαμε και στην 5η Πανελλαδική Συνάντηση των Κοινωνικών Ιατρείων, που έγινε πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη, εμάς μας σταματά ο κόσμος στον δρόμο και μας δίνει φάρμακα. Αυτό είναι μια αναγνώριση για την προσπάθεια που γίνεται. Νομίζω ότι έχουμε καθιερωθεί πια ως δομή. Αυτή η ανταπόκριση εξάλλου είναι που μας βοηθά να συνεχίζουμε να νοιαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας και να δρούμε. Για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε όλους. Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να επαναλάβω την πρόσκληση για την στελέχωση του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου με περισσότερους εθελοντές. Θα είναι μεγάλη μας χαρά, αλλά και μεγάλη βοήθεια, όποιος θέλει να προσφέρει με εθελοντική «εργασία» να απευθυνθεί στην γραμματεία και να δηλώσει τη συμμετοχή του. Υπενθυμίζουμε το τηλέφωνο του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου είναι 2634 400064 και οι ώρες: 9:00-14:00 καθημερινά και απόγευμα Τρίτη και Τετάρτη 17:30 -19:30 .

Τί άλλο έχουμε να περιμένουμε στη συνέχεια από το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο;

Αρκετά! Πρώτα από όλα το Σάββατο και την Κυριακή 16 και 17 Απριλίου, μέλη και εθελοντές, ανταποκρινόμενοι στην στην πρόσκληση του Κοινωνικού Ιατρείου Πειραιά, θα βρεθούμε στον Πειραιά, στο λιμάνι για να προσφέρουμε βοήθεια στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η εθελοντική ομάδα είναι ανοικτή. Όποιος συμπολίτης μας θέλει να συμμετέχει, ανεξάρτητα από το αν δραστηριοποιείται στο Κοινωνικό Ιατρείο, μπορεί να έρθει Η αποστολή θα φύγει Σάββατο πρωί, από το κτίριο του Κοινωνικού Ιατρείο, στις 8:00 και θα επιστρέψει Κυριακή βράδυ .

Όσον αφορά στις πολιτιστικές μας παρεμβάσεις προγραμματίζουμε στο τέλος Μαΐου, συγκεκριμένα στις 29 του μηνός, στο Φετιχέ Τζαμί, να φέρουμε στην πόλη μας το Θέατρο Τέχνης και τη Μάνια Παπαδημητρίου, για την παράσταση που με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιείται στην Αθήνα, την “Αδαμαντία”. Και έπεται και συνέχεια, καθώς θα ακολουθήσουν ιατρικές ημερίδες, μαθήματα πρώτων βοηθειών, κτλ. Αυτή την στιγμή προέχει η ολοκλήρωση του νέου κτιρίου που θα στεγαστούμε.

Τέλος θα θέλαμε να πούμε, ότι όλα τα είδη που θα συγκεντρωθούν, θα αποσταλούν, όσα δεν δοθούν τοπικά, μετά το Πάσχα, όπου υπάρχει ανάγκη. Ενδεχομένως και σε όμορους δήμους. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, τα Κοινωνικά Ιατρεία δε συνδράμουν στρατόπεδα συγκέντρωσης καταγγέλλοντας την απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης. Ενισχύουμε μόνο καταυλισμούς που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αφού σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία, θα ήθελα να σας πω ότι το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο θα είναι πάντα εδώ. Συνεχίζουμε με αλληλεγγύη, ομαδική αντίδραση και αντίσταση να δραστηριοποιούμαστε ενάντια σε όλους όσους προσπαθούν να μας κάνουν να χάσουμε την αξιοπρέπειά μας ως άνθρωποι και ως χώρα.

Share on Facebook7Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.