Η επέτειος Ναυμαχίας της Ναυπάκτου που έγινε στις 7/10/1571 πλησιάζει. Εν όψει αυτής, το agrinionews αναδημοσιεύει ένα cardpostal από την απόδοση τιμών που έγινε στο ακριβές σημείο της Ναυμαχίας στην επέτειο των 400 χρόνων της, το 1971. Πρωταγωνιστές ο Ναυπάκτιος πολιτικός Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας και ο τότε Ισπανός Πρέσβης, οι οποίοι προσέγγισαν το ακριβές σημείο της Ναυμαχίας στη νήσο Οξιά ( το νησί για το οποίο φέρονταν ο εμίρης του Κατάρ ως υποψήφιος αγοραστής του)  ανοικτά των ακτών της γνωστής παραλίας Λούρου Αιτωλοακαρνανίας.

Τον λόγο που η Ναυμαχία επεκράτησε να λέγεται Ναυπάκτου και όχι Οξιάς ή Scrofa (έτσι ονομάζεται το πλησιέστερο ακρωτήριο σε ιστορικούς ναυτικούς χάρτες της εκείνης της εποχής)  εξηγούσε σε κείμενο του  ο ίδιος ο εικονιζόμενος:

“Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας: «Η επονομασία της Ναυμαχίας δεν οφείλεται σε λάθος της Ιστορίας, ούτε, πολύ περισσότερο, σε εύνοια της προς τη Ναύπακτο. Την εποχή εκείνη όλη η περιφέρεια της Β. Δ. Στερεάς Ελλάδος και όλος ακόμη ο Κορινθιακός κόλπος, προσδιορίζετο με το όνομα της Ναυπάκτου, πανάρχαιας οχυράς πόλεως, γνωστής ήδη από την Κάθοδο των Δωριέων, συμπρωτεύουσας της αρχαίας Αιτωλίας, έδρας, ακολούθως, και του Ρωμαίου και του Βυζαντινού και του Βενετσιάνου και του Τούρκου Διοικητού. Εκτός τούτου όμως, όταν την αυγή της 3ης Οκτωβρίου 1571 ο χριστιανικός στόλος εγκαταλείψας την Ηγουμενίτσα έπλεε προς την Κεφαλληνία και βρισκόταν στο ύψος των Παξών, Φρεγάτα σταλμένη από τον Διοικητή της Ζακύνθου έφερνε στον Στόλαρχο Δον Ζουάν την πληροφορία… ότι ο Τουρκικός στόλος, κατερχόμενος από την Αδριατική και το Ιόνιο, είχε προσορμισθεί για ανάπαυση, επισκευές και ανεφοδιασμό στη Ναύπακτο. Από τη στιγμή εκείνη η Ναύπακτος έγινεν ο σταθερός στόχος της χριστιανικής εκστρατείας. Βάσιμα μπορεί να υποτεθεί ότι η είδηση είχε μεταδοθεί στην Δύση , και προ της Ναυμαχίας, σε τρόπο ώστε από τη Ναύπακτο να αναμένεται με χτυποκάρδι το άγγελμα του αποτελέσματος. Αλλά και μετά τη νίκη, που το μέγεθός της ξεπερνούσε κάθε προσδοκία και κατάπνιγε κάθε άλλη λεπτομέρεια… φυσικό ήταν σαν Victoria di Lepanto να αναγγείλουν την μεγάλη είδηση. Έτσι οι Εκκλησίες στις δοξολογίες τους, οι λαοί στις επευφημίες τους, οι ποιητές στους ύμνους τους, οι ζωγράφοι και οι γλύπτες στα έργα τους, οι πολεμιστές στις εξιστορήσεις τους, οι ιστορικοί στα συγγράμματά τους, από την πρώτη στιγμή καθιέρωσαν την εποποιΐα του 1571 με το όνομα της Ναυπάκτου».

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.