texn53Το βράδυ της Κυριακής 6 Μαρτίου 2016, δυο σπουδαίοι μουσικοί και μια τραγουδοποιός συμπράττουν και μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι, με άρωμα Μεσογείου.

Με μια συνεργασία–έκπληξη, ο σπουδαίος μουσικός και τραγουδιστής Κωστής Αβυσσινός, γιός του θρυλικού βιολάτορα Γιώργη Αβυσσινού, η τραγουδοποιός Μαρία Λούκα και ο δεξιοτέχνης των πνευστών Γιώργος Ζαχαριουδάκης, έρχονται να μας συναντήσουν φορτωμένοι τραγούδια και μουσικές από την παράδοση και όχι μόνο.

Ο Κωστής θα παίξει το μπουλγαρί και άλλα έγχορδα και θα μας τραγουδήσει τους καημούς και τις χαρές της Κρήτης. Κοντά του η Μαρία θα μας θυμίσει τραγούδια αγάπης και νοσταλγίας. Οι τρεις καλλιτέχνες δημιουργούν ένα γνήσια παρεΐστικο κλίμα, με τις επιρροές της κρητικής μουσικής παράδοσης να λειτουργούν ως βάση και αφετηρία. Κυρίαρχο ρόλο θα έχει η παράδοση και η σύνδεση της με το σήμερα. Ο Κωστής, η Μαρία και ο Γιώργος υπόσχονται να μας ξεσηκώσουν με τα παντρέματα της κρητικής μουσικής με άλλες παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας, με τους ήχους της Ανατολής αλλά και της Δύσης.

Ένα μουσικό ταξίδι με άρωμα Μεσογείου.

Λίγα λόγια τον Κωστή Αβυσσινό. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σκαλάνι Ηρακλείου και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα δίπλα στον πατέρα του, το δάσκαλο της Κρητικής μουσικής και δεξιοτέχνη του βιολιού Γιώργη Αβυσσινό, παίζοντας λαούτο, μαντολίνο, μπουλγαρί, μπουζούκι και τραγουδώντας. Ταξίδεψαν μαζί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεταφέροντας το χρώμα της παραδοσιακής κρητικής μουσικής σε όλο τον κόσμο. Έχει εκδώσει έναν προσωπικό δίσκο με τίτλο “Του Λιβυκού το πέλαγος” σε συνεργασία με τον γνωστό Τούρκο δεξιοτέχνη του βιολιού Σενίχ Ούντεγκερ και τον “Χαῒνη” Δημήτρη Αποστολάκη. Το 1997 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τους Χαῒνηδες ερμηνεύοντας τραγούδια στο άλμπουμ “Το μεγάλο ταξίδι” και αποτέλεσε μέλος του συγκροτήματος για μια περίοδο. Τα επόμενα χρόνια ερμήνευσε τραγούδια στις δισκογραφικές δουλειές του συγκροτήματος “Ο γητευτής και το δρακοδόντι”, “Στην κάθοδο των Σαλτιμπάγκων” και στα “Αγροτοκτηνοτροφικά και Μητροπολιτικά”. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς μουσικούς είτε ερμηνεύοντας τραγούδια στους δίσκους τους είτε σε από κοινού εμφανίσεις, όπως με τον Χρήστο Κωνσταντίνου, τη Λιζέτα Καλημέρη, τον Δημήτρη Μυστακίδη, τον Ψαραντώνη, τον Μανώλη Πάππο, κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην μέχρι τώρα πορεία του αποτέλεσε η συνεργασία του με τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη. www.youtube.com/watch?v=6SiSFA6JeZI

Λίγα λόγια για την Μαρία Λούκα. Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο ωδείο του Ηρακλείου. Στα 17 της έρχεται στην Αθήνα κάνει μαθήματα φωνητικής, βυζαντινής μουσικής και παρακολουθεί το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο «Θέατρο των Αλλαγών». Ο Διονύσης Σαββόπουλος την ανακαλύπτει και κάπως έτσι άρχισαν όλα. Συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες, συναυλίες, ο πρώτος της προσωπικός δίσκος «Καλημέρα», ο δεύτερος «Ιστορίες» και ο τρίτος «10 Στιγμές» που δείχνουν ξεκάθαρα την προσωπική τάση και τα «συγγενικά» παραδοσιακά της ακούσματα. Έχει κάνει συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Νίκος Παπάζογλου και ο Νίκος Ζούδιαρης, που πολλοί θα ζήλευαν.

www.youtube.com/watch?v=6lo_eWdicy0

 www.youtube.com/watch?v=v0UNSq086gY

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Ζαχαριουδάκη. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Απόκτησε δίπλωμα φλάουτου και δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο «Ορφείο» Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές φλάουτου, πιάνου και εθνομουσικολογίας σε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας. Από το 2004 ασχολείται με την έρευνα της ελληνικής δημοτικής μουσικής και με την εκτέλεση ελληνικών οργάνων (σφυροθιάμπολο, διπλομάντουρο, ασκομαντούρα, τσαμπούνα και κρητική λύρα). Επίσης επιχειρεί την προσαρμογή πνευστών οργάνων από άλλες παραδόσεις (δυτικό φλάουτο, κέλτικα whistles, ινδικό bansuri) στο ελληνικό ιδίωμα. Με υποτροφία του ΙΚΥ, πραγματοποίησε διδακτορική έρευνα στο Sheffield University της Αγγλίας με θέμα: «Ανάλυση και ερμηνεία της κρητικής μουσικής με τη χρήση παραδοσιακών οργάνων, και η προσαρμογή του δυτικού φλάουτου στο κρητικό μουσικό ιδίωμα». Είναι βασικός συντελεστής στα μουσικά σχήματα Daulute και Πύρηχος τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερες προτάσεις για την ερμηνεία της ελληνικής μουσικής. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους κρητικούς μουσικούς όπως οι Κωστής Αβυσσινός, Μαρία Λούκα, Δημήτρης Σγουρός, Σταυρακάκης Μιχάλης, Λεωνίδας Κλάδος, Ζαχάρης Σπυριδάκης και Ψαρογιώργης. Συμμετέχει σε παραδοσιακά δρώμενα και φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπως επίσης εμφανίζεται σε συναυλιακούς χώρους στο εξωτερικό παίζοντας ελληνική δημοτική μουσική.

www.youtube.com/watch?v=ryAJ1oL_6Pk

 

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.