Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από τον θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κκ Νικοδήμου. Για το λόγο αυτό και για να τιμηθεί η μνήμη του, η μητρόπολη θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις την Κυριακή 24 Μαΐου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κκ Ιερόθεος, «ο μακαριστός Νικόδημος σαράντα εννέα ημέρες από την ενθρόνισή του, την 21η  Μαΐου φονεύθηκε σε τροχαίο ατύχημα, καθ” οδόν προς την Νέα Ιωνία, ενώ πήγαινε για να λειτουργήσει με τον εορτάζοντα τότε Μητροπολίτη. Έτσι, δεν πρόλαβε να  εκδηλώσει τα χαρίσματά του στην διακονία αυτής της Ιεράς Μητροπόλεως. Όμως, οι Χριστιανοί στο λίγο αυτό διάστημα που ποίμανε την Ιερά Μητρόπολη εξετίμησαν τον ζήλο του και την απλότητά του. Έχουμε υποχρέωση να θυμηθούμε τον μακαριστό Μητροπολίτη, γι” αυτό την επομένη Κυριακή, των Αγίων Πατέρων, 24 Μαΐου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου θα τελεσθεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Μετά την θεία Λειτουργία και το ιερό Μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μικρή εκδήλωση για να θυμηθούμε την σύντομη παρουσία του στην Ιερά μας Μητρόπολη. Θα ομιλήσουν συνεργάτες και φίλοι του, από την Λιβαδειά και την Ναύπακτο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την προσωπικότητά του. Προσκαλούνται οι ευσεβείς Χριστιανοί της Ιεράς Μητροπόλεως να προσέλθουν στις δύο αυτές εκδηλώσεις μνήμης του Μητροπολίτου κυρού Νικοδήμου, για να προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του».

Όπως είχε δηλώσει για την εκδημία του ιεράρχη ο τότε μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και νυν αρχιεπίσκοπος Αθηνών κκ Ιερώνυμος, «ο αείμνηστος Νικόδημος από τα νεανικά του χρόνια εργάστηκε στην τοπική εκκλησία της Βοιωτίας σε νευραλγικούς χώρους  διακονίας, στη νεότητα, στα μοναστήρια, στο κήρυγμα και στη διοίκηση. Μέσα από την πολύπλευρη αυτή δραστηριότητα φάνηκαν η ποιότητα του χαρακτήρα του, τα φυσικά και πνευματικά του προσόντα, εγώ που τον έζησαν από κοντά το υπογραμμίζω, τα πάντα έδωσε για τους ανθρώπους. Για αυτό ο λαός της Βοιωτίας πανηγύρισε με την επάξια επιλογή του για την μητρόπολη Ναυπάκτου και θρήνησε για την αδόκητο θάνατό του».

Ωστόσο ο μητροπολίτης Νικόδημος δεν πρόλαβε να υλοποιήσει τα οράματά του και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού της Ναυπάκτου. Ήταν 21 Μαΐου 1995 όταν ταξιδεύοντας προς την Αθήνα, το όχημα στο οποίο επέβαινε ο μακαριστός μητροπολίτης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα με αποτέλεσμα ο μητροπολίτης να σκοτωθεί 49 ημέρες από την ενθρόνισή του στη μητρόπολη της Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

 

πηγή: lepantortv.gr – Σωτήρης Καρέλης

Share on Facebook26Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.