Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεώτερης ιστορίας, «…ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι…» έγραψε ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Ο Δήμος Ναυπακτίας διοργανώνει την 444η επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την έκθεση του Άλκη Πιερράκου «Lepanto: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου», στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου σε συνδιοργάνωση με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Ιστιοδρομίες, έκθεση με γκραβούρες του Ν. Μακρυγιάννη και έκθεση φωτογραφίας, παραδοσιακούς χορούς, συναυλία της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου και συζήτηση για την τουριστική αξιοποίηση του Κορινθιακού.

Η ημερίδα «Η ιστορική κληρονομιά της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου στον Ευρωπαϊκό κόσμο» σε συνεργασία με την Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών & το Κέντρο Μελετων Ιονίου, αποτελεί το προοίμιο μιας διεθνούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Δήμος Ναυπακτίας για τη δημιουργία Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων για τη Ναυμαχία του Lepanto με έδρα την  πόλη της Ναυπάκτου, σαν πόλο συνάντησης και γνωριμίας με τους ευρωπαίους «συγκληρονόμους» της ιστορίας και με στόχο κοινές πρωτοβουλίες και συνεργασίες. Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας θα υπογραφεί στις 10 Οκτώβρη στο Αρχοντικό Μπότσαρη με την συμμετοχή αντιπροσωπειών ευρωπαϊκών Πόλεων, Περιφερειών & Οργανώσεων.

Η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας ζωντανεύει μέσα από τη λογοτεχνική ματιά του Μιγκέλ ντε Θερβάντες το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου το βράδυ και ώρα 20.30 στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου. Οι  εορτασμοί ολοκληρώνονται την Κυριακή 11 Οκτωβρίου με την αρχιερατική λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Οι εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και τη υποστήριξη της Γέφυρας Α.Ε. Χορηγοί επικοινωνίας ΕΡΤ και ΕΡΑ Δίκτυο.

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.