Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Δήμος Ναυπακτίας για τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτών του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο Φετιχιέ Τζαμί.

Εγκαίνια της έκθεσης γλυπτών του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο Φετιχιέ Τζαμί

 

Παρουσία επισήμων και δεκάδων πολιτών πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 6 Οκτωβρίου 2014 στο Φετιχιέ Τζαμί, στο λιμάνι της Ναυπάκτου, τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτών του κορυφαίου εικαστικού Θεόδωρου Παπαγιάννη. Η έκθεση, ενταγμένη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 443η Επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, διοργανώνεται από το Δήμο Ναυπακτίας και την 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό έως τις 20 Νοεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους Ναυπάκτιους αλλά και στους επισκέπτες της πόλης, να την επισκεφθούν, ανακαλύπτοντας από κοντά το μεγαλείο της τέχνης του ακαδημαϊκού και καλλιτέχνη Θεόδωρου Παπαγιάννη.

2014-10-07.jpg

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Ράπτης επέλεξε κατά τη διάρκεια του καλωσορίσματος προς τους παρευρισκόμενους να αναφερθεί σε λόγια της κ. Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα (Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης) για το Θεόδωρο Παπαγιάννη. «Ανήκει σε μία οικογένεια δημιουργών που σπανίζουν ολοένα και περισσότερο, σε αυτούς που ξαναγράφουν την ιστορία της τέχνης ξεκινώντας από την παράδοση για να κατακτήσουν με επώδυνους αναβαθμούς την προσωπική τους απελευθέρωση», είπε ο κ. Ράπτης, συμπληρώνοντας: «Εγώ θα προσέθετα πως είναι ένας ταπεινός καλλιτέχνης αλλά και ένας τεχνίτης που ξέρει καλά τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί. Αλλά κυρίως ένας βαθύτατα σκεπτόμενος άνθρωπος της εποχής μας». Σχετικά με το θέμα της έκθεσης ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι πρόκειται για δημιουργήματα τα οποία ενθαρρύνουν το θεατή να αναζητήσει νέους πνευματικούς ορίζοντες, «άλλοτε φωνάζοντας κι άλλοτε ψιθυρίζοντας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο πολιτισμός είναι το καλύτερο όπλο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση», τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα πως ο Δήμος θα επενδύσει στο σπουδαίο αυτό κεφάλαιο για την περιοχή. Ο κ. Λουκόπουλος ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη για τη θετική ανταπόκρισή του στο αίτημα να είναι παρών και κάλεσε όλους τους πολίτες να επισκεφθούν την έκθεση απολαμβάνοντας από κοντά το μεγαλείο του δημιουργού.

Ο Προϊστάμενος της 22ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωάννης Χουλιαράς δήλωσε εντυπωσιασμένος από την έκθεση, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την αγάπη με την οποία έχει περιβάλει η τοπική κοινωνία το χώρο που τη φιλοξενεί. «Το Φετιχιέ Τζαμί δίνει πολλές δυνατότητες στη Ναύπακτο», υποστήριξε ο κ. Χουλιαράς, σημειώνοντας πως ο χώρος θα παραμείνει και στο μέλλον η «ναυαρχίδα» πολιτισμού της πόλης.

2014-10-07.jpg

Ο κορυφαίος εικαστικός Θεόδωρος Παπαγιάννης, λιτός στο λόγο του, τόνισε καταρχάς ότι πρόθεσή του είναι να μιλά μέσα από τα έργα του. Αναφερόμενος στην έκθεση εξήγησε στους παρευρισκόμενους το πώς τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου του 1993 τον οδήγησαν στο να εμπνευστεί τα συγκεκριμένα έργα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως το κάψιμο ενός Ιδρύματος, όπως το Πολυτεχνείο, αποτελεί δείγμα της ύψιστης παρακμής που μπορεί να βιώσει ένας τόπος. «Έχοντας θητεύσει 45 χρόνια μέσα στο χώρο αυτό πόνεσα πολύ από την εικόνα που αντίκρισα», είπε ο κ. Παπαγιάννης, συμπληρώνοντας στο κλείσιμο της ομιλίας του: «Τα έργα που φιλοξενούνται στο Φετιχιέ Τζαμί θα μπορούσαν κάλλιστα μέσω της υπερβατικότητας που τα διακρίνει να αναφέρονται και στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου».

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκπροσωπώντας τη Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ο π. Πολύκαρπος Θεοφάνης, ενώ η κ. Βίκη Θεοδωροπούλου, μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων, ανέγνωσε ένα κείμενο του καλλιτέχνη που δημοσιεύτηκε πριν από είκοσι χρόνια περιγράφοντας την έκθεση με τον τίτλο «Τα φαντάσματά μου». Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δήμου Ναυπακτίας, ενώ το δικό της τόνο στην έναρξη έδωσε συμμετέχοντας φιλικά η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου ερμηνεύοντας έργα W.A. MOZART, HANDEL και DE MARZI υπό την διεύθυνση του μαέστρου Todor Kabakchiev.

2014-10-07.jpg 2014-10-07.jpg

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή  10:00-13:00 και Παρασκευή – Κυριακή  18:00 – 20:00.

Share on Facebook5Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.