Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά τη μνήμη  του νεαρού μπουρλοτιέρη Γεωργίου (Παξινού) Ανεμογιάννη, με την έκθεση δύο έργων τέχνης στην κεντρική αίθουσα του Δημαρχείου Ναυπάκτου που απεικονίζουν τη μεγάλη προσπάθεια και τη θυσία του ηρωικού ναυτικού.

Ο Γιώργος Ανεμογιάννης γεννήθηκε το 1798 στο νησί των Παξών και απεβίωσε στη Ναύπακτο το 1821. Υπήρξε ένας από τους πρώτους πυρπολητές του ελληνικού στόλου. Ιστορικά αναφέρεται ότι την 1η πρωινή ώρα της 11ης Ιουνίου 1821, ο Ελληνικός στόλος υπό τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, πολιορκεί την πόλη της Ναυπάκτου. Δύο τουρκικές κορβέτες φράζουν την είσοδο του λιμανιού και οι Έλληνες καπεταναίοι αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν μπουρλότο για την καταστροφή τους. Το εγχείρημα ανέλαβε εθελοντικά ο 20χρονος Γεώργιος (Παξινός) Ανεμογιάννης, ο οποίος συνοδευόμενος από τον υποπλοίαρχο Μυριαλή, επιβιβάζεται του πυρπολικού για το μεγάλο εγχείρημα. Ο αντίθετος άνεμος και μια άστοχη ενέργεια εκ μέρους του υποπλοιάρχου Μυριαλή, ακυρώνει την προσπάθεια, η οποία γίνεται αντιληπτή από τους Τούρκους που κατεβάζουν βάρκες και συλλαμβάνουν τον νεαρό μπουρλοτιέρη. Αφού τον οδήγησαν στην εσωτερική προβλήτα του λιμανιού, τον έδεσαν σε κοινή θέα σε έναν πάσσαλο και τον βασάνισαν τρία μερόνυχτα παρουσία όλων των Τούρκων προεστών της πόλης. Στο τέλος τον πυρπόλησαν αφήνοντάς τον κρεμασμένο προς εκφοβισμό των ελληνικών πληρωμάτων που παρακολουθούσαν τις τραγικές στιγμές.

Οι δύο πίνακες, «Απόπειρα» και «Θυσία», διαστάσεων 120×100 εκ. είναι έργα του Ν. Μακρυγιάννη  και θα εκτίθενται από σήμερα και για έναν μήνα στην κεντρική αίθουσα του Δημαρχείου.

Απόπειρα

Θυσία

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.