αναδημοσίευση από limaniotis.blogspot.gr

     Ένας ήρωας των νέων στην Τσεχοσλοβακία, τα χρόνια του κομμουνισμού ήταν ο Ελληνο-Αραβο-Ιταλό-Αμερικανός μουσικός Frank Zappa. Οι δίσκοι του κυκλοφορούσαν και ακούγονταν παράνομα. Ήταν τέτοια η αγάπη της νεολαίας για τον Frank Zappa που η μουσική του είχε γίνει σύμβολο αντίστασης.

Ο αείμνηστος καλλιτέχνης Frank Zappa (1940-1993)
Μετά την επέμβαση των Ρώσικων τανκς που αιματοκύλισαν την νεολαία της «Άνοιξη της Πράγας» τον Αύγουστο του 1968, μετά την αυτοπυρπόληση του 20χρονου φοιτητή Jan Palach τον Ιανουάριο του 1969, ο Milan «Mejla» Hlavsa και οι φίλοι του, το ίδιο έτος, έφτιαξαν και ονόμασαν την μπάντα τους Plastic People of the Universe από το τραγούδι του Zappa «Plastic People». Έκαναν πρόβες καθένας μόνος του (!!!) και έπαιζαν μαζί, για πρώτη φορά, τα τραγούδια τους την ημέρα της συναυλίας σε κάποιο «ύποπτο» μπαράκι. Η ανακοίνωση γινόταν λίγες ώρες πριν, από στόμα σε στόμα, για να μην απαγορευτεί η συναυλία από την αστυνομία.
Το rock συγκρότημα Plastic People of the Universe (1968-σήμερα)
Η πρώτη φορά που θα έδιναν μεγάλη ανοιχτή συναυλία ήταν το 1974 στο  Budweis όπου χιλιάδες νέοι ξεκίνησαν από όλη την Τσεχοσλοβακία για να παραβρεθούν. Η αστυνομία απαγόρευσε τελικά την προσέλευση του κόσμου, ακολούθησαν μεγάλα επεισόδια και έγιναν χιλιάδες συλλήψεις. Φοβήθηκαν φαίνεται να μην πιουν οι «άπλυτοι» τις περίφημες μπύρες της πόλης.
Η πόλη Budweis όπου παράγεται η ομώνυμη μπύρα
     Με αυτή την κουλτούρα περί underground ροκ μουσικής, με τον μποέμικο τρόπο ζωής και λάτρης του έργου του Frank Zappa, έφτασε στην πρωθυπουργία της χώρας του ο Vaclav Havel to 1989.
Ο Πρωθυπουργός Vaclav Havel (1936-2011)
     Πριν από 25 χρόνια λοιπόν, ο  Vaclav Havel κάλεσε επίσημα τον Frank Zappa στην Τσεχοσλοβακία (η διαίρεση σε Τσεχία και Σλοβακία έγινε το 1993). Ο Frank Zappa ήταν  γι’ αυτούς ένας θεός του underground. Το ένστικτο του Havel δεν είχε κάνει λάθος.
Συνάντηση στη Πράγα (Ιανουάριος 1990)
Μίλησαν για την ανάπτυξη του Εμπορίου, την προώθηση του Πολιτισμού και την ενθάρρυνση Ευρωπαίων και Αμερικανών τουριστών να γνωρίσουν την χώρα και ειδικά την πανέμορφη Prague, το Karlovy Vary με τα spa και το Film Festival,
Karlovy Vary
τη Brno με την πίστα Moto GP (αγώνας παγκοσμίου πρωταθλήματος 14-16 Αυγούστου 2015),
Απονομή… σαμπάνιας
τις πόλεις České Budějovice (Budweis) και Plzen (Pilsen) με τις περίφημες μπύρες.
Η είσοδος της ζυθοποιίας Pilsen Urquell
(Δεν ξέρω αν μίλησαν και για τις Τσέχες μοντέλες!) Οι ιδέες του Zappa τον ενθουσίασαν!
     Ήταν Ιανουάριος του 1990 όταν ο Havel όρισε τονZappa «Special Ambassador to the West on Trade,Culture and Tourism,» – Ειδικό Πρεσβευτή  στη Δύση για θέματα Εμπορίου, Πολιτισμού και Τουρισμού. Ήταν τέτοια η διάσταση που πήρε η είδηση που όλος ο πλανήτης έστρεψε τα μάτια του στην Τσεχοσλοβακία. Τα πράγματα σοβάρεψαν λίγο αργότερα όταν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου James Baker, δήλωσε «Ή θα κάνετε business με τις ΗΠΑ ή θα κάνετε business με τον Frank Zappa». Κάτω από αυτές τις πιέσεις ο Havel απέσυρε τον Zappa και του ανέθεσε μια ανεπίσημη θέση, αυτή του Πολιτιστικού attaché (σύνδεσμος). Η δουλειά όμως είχε ήδη γίνει. Η Τσεχοσλοβακία κέντρισε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου και η Τσεχία είναι σήμερα ένας must τουριστικός προορισμός.
     Αν και ξεκίνησα, με αφορμή τα 25 χρόνια από τον Ιανουάριο του 1990 να αφιερώσω δυο σειρές για τον Havel και τον Zappa, και μιας κι έχουμε καινούρια κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, να επισημάνω ότι αυτή η «πολιτική» κίνηση-καμπάνια των Τσέχων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο Value for Money. Κόστισε ελάχιστα, απέφερε και συνεχίζει να αποφέρει, απίστευτα πολλά.
Share on Facebook1Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.