tsatsou     Η σπονδυλική στήλη (ράχη) είναι η δομή που στηρίζει το σώμα μας . Αποτελείται από οστά, μεσοσπονδύλιους δίσκους ,συνδέσμους ,τένοντες ,νεύρα ,αγγεία και ιστούς και περιέχει το νωτιαίο μυελό. Αυτός εκτείνεται από τον εγκέφαλο και  κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και μεταφέρει τα μηνύματα από και προς το σώμα. Η σπονδυλική στήλη διακρίνεται σε 4 μοίρες: αυχενική, θωρακική, οσφυική και ιεροκοκκυγική.

Η ραχιαλγία δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα. Είναι αρκετά κοινό αφού 30-40% του πληθυσμού πάσχει και 80-90% θα την εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του ραχιαλγία. Εμφανίζεται και στα δύο φύλα και σε όλες τις ηλικίες και σε μεγαλύτερα ποσοστά στη μέση ηλικία. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία αποχής από την εργασία και τη κοινωνική ζωή.

    Οι περισσότεροι πάσχουν από ραχιαλγία περιστασιακά. Τα οξέα επεισόδια ραχιαλγίας συνήθως υποχωρούν γρήγορα. Πρόκειται για ένα δυσάρεστο σύμπτωμα που προκαλείται από κάποια μηχανική καταπόνηση (στρες) ή βλάβη στη ράχη (τραυματισμός ,απότομη στροφή σπονδυλικής στήλης). Κακή στάση σώματος, υπερβολική καταπόνηση ή και φθορά της ηλικία μπορεί να είναι αίτια ραχιαλγίας. Σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η ραχιαλγία οφείλεται συνήθως σε οστεοπενία ή οστεοπόρωση.  Σε περίπτωση βλάβης επηρεάζεται η λειτουργία του νωτιαίου μυελού με αποτέλεσμα απώλεια ή αλλοίωση της αισθητικότητας ,πόνο και μυϊκή αδυναμία. Ο πόνος εμφανίζεται ως αποτέλεσμα άμεσης κάκωσης των συνδέσμων, τενόντων, αρθρώσεων ή άλλων δομών. Όταν όμως συμβεί μία κάκωση χρειάζονται εξετάσεις και προσεκτική κλινική εξέταση από ειδικό για να καθοριστεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

raxialgia    Σκοπός της θεραπείας της ραχιαλγίας είναι η ανακούφιση του ατόμου από το πόνο και η ταχύτερη αποκατάστασή του.Παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Στην ανακούφιση του πόνου βοηθά η εφαρμογή πάγου (παγοκύστη ) ή θερμότητας (θερμοφόρα) στη ράχη χωρίς όμως να επιλύεται το πρόβλημα. Ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί για αντιμετώπιση του πόνου στη ράχη με ποικίλη ανταπόκριση από τους ασθενείς. Εαν η κατάσταση δε βελτιώνεται ή υπάρχουν συχνά επαναλαμβανόμενα επεισόδια συνίσταται περισσότερη παρέμβαση από φυσίατρο και φυσικοθεραπευτή.

Βέβαια πιο σημαντικό είναι η πρόληψη της ραχιαλγίας κυρίως με διατήρηση ορθής στάσης σώματος τόσο στη βάδιση όσο και στην κατάκλιση ,οδήγηση, χρήση υπολογιστή ή άλλη εργασία. Η χρήση κατάλληλων υποδημάτων και καθισμάτων επηρεάζει την ράχη. Συνίσταται να αποφεύγονται τα ψηλά τακούνια και το κρεβάτι πρέπει να έχει καλό, σταθερό, άνετο στρώμα και να μη χρησιμοποιούνται πολλά μαξιλάρια.

Share on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

1 Σχόλιο

  1. νωντας

    Ευχαριστουμε κυρια τσατσου.παντα εγκυρη και απλοικη.

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.