της Ελένης Πεννιά, διαιτολόγου-διατροφολόγου BSc

 

Φάτε με μέτρο! Μην στερηθείτε τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά (μελομακάρονα, κουραμπιέδες κτλ)…απλά καταναλώστε τα με μέτρο! Γενικά προσπαθήστε να τα φάτε με στρατηγική. Για παράδειγμα φάτε μαζί με το πρωινό σας ένα μελομακάρονο ή ένα μικρό κομμάτι βασιλόπιτα. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός σας θα αξιοποιήσει κατά την διάρκεια της ημέρας τις θερμίδες των γλυκών. Οι υδατάνθρακες (ζάχαρη) που περιέχονται σε αυτά θα καταναλωθoύν για τις τρέχουσες αυξημένες καθημερινές δραστηριότητες των ημερών και δεν θα αποθηκευτούν με την μορφή λίπους. Μία άλλη καλή λύση, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που θέλουν να φάνε κάποιο γλυκό νωρίς το απόγευμα, είναι να φάνε το μελομακάρονο ή τον κουραμπιέ μετά από το απογευματινό τους φρούτο ή χυμό.

• Ασκηθείτε! Η άσκηση θα σας βοηθήσει όχι μόνο να αποφύγετε το stress των γιορτών αλλά ΚΑΙ να αποφύγετε αυτά τα έξτρα κιλά από τα πληθώρα εορταστικά τραπέζια. Εάν δεν μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο, εντάξτε με πιο εύκολους τρόπους την φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα σας. Η δραστηριότητα δεν είναι ανάγκη να γίνεται όλη με τη μια. Μπορεί να γίνεται ανά διαστήματα – 10 λεπτά εδώ, 20 λεπτά εκεί – αρκεί να έχει συνολική διάρκεια 30 λεπτά κάθε μέρα. Περπατήστε στα μαγαζιά, ανεβείτε τα σκαλιά αντί να χρησιμοποιείται ανσασέρ, οτιδήποτε. Σηκωθείτε από το τραπέζι και αντί για ένα έξτρα γλυκό με τον καφέ σας πηγαίνετε μια βόλτα. Οι στολισμένοι δρόμοι και το πνεύμα των γιορτών είναι ιδανικά για βόλτες. Να θυμάστε ότι η άσκηση θα σας βοηθήσει να κάψετε κάποιες έξτρα θερμίδες οι οποίες μπορούν να αποβούν το κλειδί της επιτυχίας για την αποφυγή της αύξησης του βάρους κατά την διάρκεια των γιορτών.

• Οδηγός επιβίωσης στα τραπέζια. Τα Χριστούγεννα και τις γιορτές αυξάνονται και οι προσκλήσεις για διάφορα πάρτι και φιλικές συγκεντρώσεις. Πολλοί από εσάς θα ανησυχούν για τα παραπάνω κιλά που μπορεί να βάλουν από τις συνεχείς ‘παρεκτροπές’. Αξίζει, όμως, κάποιος να αρνηθεί μία πρόσκληση για μία γιορτή; Είναι τελικά τόσο δύσκολο κάποιος να συνδυάσει την κοινωνική ζωή με την σωστή διατροφή; Όλα είναι θέμα στρατηγικής. Οι μεγάλοι μπουφέδες και τα πολύπλοκα τραπέζια με τα πολλά φαγητά δεν αποτελούν πρόβλημα για αυτούς που ακολουθούν μερικούς απλούς και βασικούς κανόνες διατροφής.

1. Μην απορρίψετε λοιπόν την πρόσκληση να πάτε σε κάποιο γεύμα. Αποτελεί και αυτό κομμάτι μιας υγιούς κοινωνικής ζωής. Η απομόνωση οδηγεί σε δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις και έτσι μπορεί να μειωθεί η αντίστασή σας και να οδηγηθείτε σε υπερκατανάλωση φαγητού.

2. Όταν πάτε σε ένα πάρτι ή σε κάποιο γεύμα ή τραπέζι, μην πάτε ποτέ πεινασμένοι!!! Πιείτε ένα χυμό ή φάτε ένα φρούτο ή μια μικρή σαλάτα πριν φύγετε από το σπίτι και μόλις φτάσετε πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό για να γεμίσει το στομάχι σας. Η πείνα είναι πάντα κακός σύμβουλος, υπονομεύει την αντίστασή σας και τελικά οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού.

3. Είτε το φαγητό είναι σε μπουφέ είτε στρωμένο σε τραπέζι, η στρατηγική μας δεν αλλάζει. Γεμίζουμε το μισό πιάτο με λαχανικά ή χορταρικά, αποφεύγοντας τις περίεργες σάλτσες, και το άλλο μισό με κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο κτλ. Νοστιμίστε το φαγητό σας με αρωματικό ξύδι ή χυμό λεμονιού και αποφύγετε τις πολλές κρέμες και σάλτσες. Στο πλάι μπορούμε να βάλουμε 2-3 κουταλιές ρύζι ή ζυμαρικό ή γέμιση γαλοπούλας ή 3-4 πατάτες φούρνου. Ένα μικρό κομμάτι πίτα είναι αποδεκτό. Προσοχή, στο πιάτο σας δεν είναι ανάγκη να βάλετε και ψωμί. Μπορούμε να επαναλάβουμε το ίδιο για μια ακόμη φορά αλλά σίγουρα μέσω αυτής της διαδικασίας σπάνια χρειαζόμαστε να περάσουμε σε επόμενο πιάτο. Το σημαντικότερο είναι πριν ετοιμαστούμε για επόμενο πιάτο να έχουν περάσει πρώτα 20λεπτά ώστε να γνωρίζει το ίδιο το σώμα και ο εγκέφαλος μας αν πεινάει πραγματικά.

4. Αν το γεύμα είναι μπουφές τότε αφού γεμίσετε το πιάτο σας σωστά, όπως περιγράψαμε παραπάνω, απομακρυνθείτε από τον μπουφέ. Μόλις τελειώσετε αφήστε το πιάτο σας και εστιάστε την προσοχή σας άλλα πράγματα. Μιλήστε με τους γύρω σας, ακούστε την μουσική, χορέψτε. Αν το γεύμα είναι σε τραπέζι, τοποθέτησε τα μαχαιροπίρουνα στο πιάτο σας για να δείξετε ότι τελειώσατε

5. Απολαύστε την κάθε μπουκιά φαγητού. Μασάτε αργά. Αφήστε να μεσολαβήσει λίγος χρόνος μεταξύ της μίας πιρουνιάς και της άλλης.

6. Χορέψτε, ξεφαντώστε, κάψτε θερμίδες και πιείτε λιγότερο αλκοόλ και περισσότερο νερό ή ανθρακούχα νερά με λεμόνι ή lime. Αποφύγετε τα κοκτέιλ και τα παχυντικά ποτά και αρκεσθείτε καλύτερα στο κρασί ή γεμίστε το ποτήρι σας με παγάκια, βάλτε λίγο παραπάνω νερό ή σόδα και λιγότερο ποτό και μην προσθέτετε χυμούς ή αναψυκτικά με ζάχαρη. Μια-δύο μπίρες ή 1-2 ποτηράκια βότκα ή ουίσκι ή ουζάκι αρκούν για να περάσετε μια όμορφη βραδιά (χωρίς φιστίκια, αλμυρά, και τσιπς). Για κάθε ποτήρι κρασί που θα πίνετε, πιείτε ένα ποτήρι νερό. Θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την κατανάλωση αλκοόλ, να αποφύγετε τις άδειες θερμίδες, τον πονοκέφαλο και την αδιαθεσία της επόμενης μέρας. Γεμίστε μία φορά το ποτήρι σας για να ανταλλάξετε ευχές με τους άλλους. Το αλκοόλ, πέρα από το γεγονός ότι έχει μόνο θερμίδες να σας προσφέρει, μειώνει και την αντίσταση σας και μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού.

7. Προσπαθήστε κατά την διάρκεια του γεύματος να μιλάτε μαζί με τους γύρω σας. Το γεύμα έχει αυτόν τον σκοπό, να βρεθείτε όλοι μαζί για περάσετε καλά, όχι για να φάτε μέχρι τελικής πτώσεως. Η συζήτηση θα σας βοηθήσει να φάτε με ένα αργό ρυθμό και να νιώσετε έγκαιρα το αίσθημα της πληρότητας χωρίς να φάτε παραπάνω φαγητό από αυτό που πρέπει.

8. Τελειώστε το γεύμα σας με ένα γλυκό ή δύο μισά για περισσότερη ποικιλία, χωρίς υπερβολές. Αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής διαλέξτε κάποιο που ξέρετε ότι έχει λιγότερες θερμίδες.

9. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κανένας δεν πάχυνε τρώγοντας λίγο παραπάνω σε ένα γεύμα. Τα παραπανίσια κιλά των εορτών μαζεύονται κυρίως από τα συνεχή τσιμπολογήματα των προηγούμενων και επόμενων ημερών.

 
 

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο epennia.gr για περισσότερες πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.

Share on Facebook8Tweet about this on Twitter4Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.