του Λαμπρόπουλου  Κ.  Παναγιώτη, Παιδίατρος, Yπ.  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική  του Π.Γ.Ν. Πατρών και στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) ΠΓΝ Πατρών .

Α.  ΙΟΣ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ (ΜEASLES VIRUS) ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Δυστυχώς , συγκεκριμένες ομάδες ανοσοκατασταλμένων παιδικών πληθυσμών δεν μπορούν να εμβολιασθούν με συγκεκριμένα εμβόλια , π.χ. τα  παιδιά με λευχαιμία (ο συχνότερος καρκίνος της παιδικής ηλικίας ) δεν μπορούν να εμβολιασθούν για ιλαρά  , και άρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα  σε θανατηφόρες επιπλοκές της ιλαράς,όπως πνευμονία και εγκεφαλίτιδα. Έμπρακτη στήριξη σε ένα παιδάκι με καρκίνο ( αλλά και σε όλα τα παιδιά ) είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ( και ειδικά των παιδιών ) που έρχονται σε επαφή μαζί του. Ωστόσο ακόμη και υγιή παιδιά ασφαλώς και είναι ευάλωτα και ευαίσθητα στις επιπλοκές της ιλαράς.

lampr1

Εικόνα 1 :Πνευμονία από τον ιό ιλαράς σε παιδί 6 ετών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ).Το παιδί νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων λόγω οξείας αναπνευστικής ανεπαρκειας.

lampr2

Εικόνα 2 : Οξεία εγκεφαλίτιδα προκύπτει σε 1 στις 1000 περιπτώσεις ιλαράς , και συχνά καταλήγει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη του παιδιού.

 

Β.  ΙΟΣ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ( RUBELLA VIRUS) KAI ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

    Η προσβολή της εγκύου από τον ιό της ερυθράς ( Rubella) , μπορεί να προκαλέσει αποβολή , εμβρυικό θάνατο , ή συνδυασμό σοβαρών ανωμαλιών στο έμβρυο (σύνδρομο συγγενούς ερυθράς) , μέχρι και στο 85 %  ( ! ) των εμβρύων  που θα προσβληθούν στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι συνηθέστερες εκδηλώσεις  στο βρέφος είναι   νευρολογικές ( μικροκεφαλία , νοητική υστέρηση , προβλήματα συμπεριφοράς , κώφωση ) , οφθαλμολογικές ( καταρράκτης  , γλαύκωμα , μικροφθαλμία ) , καρδιακές ( συγγενείς καρδιοπάθειες ) , καθυστέρηση της ανάπτυξης . Η έγκυος μπορεί να νοσήσει , ερχόμενη σε επαφή με  παιδιά που νοσούν από ερυθρά ( π.χ. ένα νήπιο που πηγαί νει παιδικό σταθμό , και έχει βήχα , πυρετό , καταρροή , και κάποιο εξάνθημα , ίσως έχει ερυθρά ! ).  Άρα είναι σκόπιμο μια μαμά που σκοπεύει να μείνει  εκ νέου έγκυος , να εξασφαλίσει ότι τα πρώτα της παιδιά είναι εμβολιασμένα για ερυθρά ( περιλαμβάνεται στο M-M-R ) .

lampr3

Εικ 3. Νεογέννητο με συγγενή ερυθρά

   Εκτός της ατομικής ευθύνης  (γονέας-κηδεμόνας -> ανήλικο παιδί του) , θεωρητικά σε μία ηθικά ευνομούμενη κοινωνική συμβίωση  νοείται και η συλλογική ευθύνη  (γονέας-κηδεμόνας -> ανήλικο παιδί του -> ευπαθείς πληθυσμοί ,όπως έγκυες και τα  έμβρυά τους , καρκινοπαθή παιδάκια κ.ο.κ) , με έκφρασή της συλλογικής  ευθύνης αυτής,  την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών μας (εξάλλου οι επιπλοκές κάποιας ίωσης ίσως χτυπήσουν και την δική μας πόρτα , μετά την διπλανή μας ) .

Ναύπακτος  25- 2-2015

Share on Facebook65Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.