gpanagiotosmτης Γιούλης Παναγιωτοπούλου, Χειρουργού Οδοντιάτρου
 
Μια βουτιά στα δροσερά νερά της θάλασσας και αμέσως αισθανόμαστε την ανανεωτική της δύναμη σε όλο μας τον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια η επιστήμη και η κοσμετολογία στρέφουν την προσοχή τους στους θαλάσσιους οργανισμούς, αναζητώντας στα πλούσια συστατικά τους νέα προϊόντα περιποίησης και αντιγήρανσης.

Το θαλασσινό νερό είναι ένα διάλυμα αλατιού, με άπλα λόγια. Επομένως η χρήση του ως στοματόπλυμα, επειδή είναι άλας, προκαλεί μετατόπιση του pH του στόματος προς το ουδέτερο. Με τη δράση των μικροβίων στο στόμα έχουμε παραγωγή οξέων άρα το περιβάλλον του στόματός μας γίνεται όξινο, από ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικό .Άρα το αλάτι ουδετεροποιεί το pH του στόματος σταματώντας τη βλαπτική επίδραση των μικροβίων στο στοματικό περιβάλλον.

Πάμε τώρα στην ίαση της περιοχής, το περίφημο «σφιξιμο των ούλων». Ακόμα και ο Ιπποκράτης είχε αναφερθεί στη θεραπευτική χρήση του αλατιού στις πληγές, παρατηρώντας τη γρήγορη ίαση των g2πληγών στα χέρια των ψαράδων. Το θαλασσινό νερό, άρα και το διάλυμα του χλωριούχου νατρίου (ιδιαίτερα ελαφρώς θερμού), ευνοεί την επούλωση των πληγών και με κάποιον τρόπο, βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών, και κατ’επεκτασιν της ουλίτιδας.

Αντίθετα, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για απολύμανση στις πισίνες ( υποχλωριώδες νάτριο, αέριο χλώριο, το οποίο γενικά χρησιμοποιείται σε μεγάλες πισίνες και ταμπλέτες χλωρίου), κάνουν το νερό όξινο. Άρα εκτός από τους ερεθισμούς στα μάτια(για αυτό φοράμε γυαλιά)ή στα μαλλιά(για αυτό φοράμε σκουφάκι) η μακροχρόνια έκθεση στα οξέα που χρησιμοποιούνται για να απολυμάνουν τις πισίνες μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα δόντια, όπως δυσχρωματισμο και διαβρώσεις του σμάλτου.

g3Για να απολαμβάνουμε όμως το μπάνιο μας σε πισίνα, καλό θα ήταν εκεί που ξεπλένουμε το σώμα μας ,να κάνουμε και ένα ξέπλυμα με νερό στα δόντια μας. Το νερό εμποδίζει τα οξέα να επικάθονται πάνω στα δόντια μας και να τα καταστρέφουν. Απαγορεύεται να βουρτσίσουμε εκείνη τη στιγμή γιατί το περιβάλλον του στόματος μπορεί να είναι όξινο, οπότε θα κάνουμε κακό στα δόντια. Και φυσικά αν κάνουμε μακροχρόνια χρήση της πισίνας(ημιεπαγγελματικά ή επαγγελματικά),φροντίζουμε να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο για φθορίωση των δοντιών.

Share on Facebook13Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.