του Πάνου Ζέρβα

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιζητούμενη συμφωνία έφτασαν στο Eurogroup με τη σύμφωνη γνώμη (θετική εισήγηση) των «θεσμών». Πολύ περισσότερο, συντάχτηκαν σε συνεργασία με τους «θεσμούς», με βάση τις υποδείξεις τους.

Στο Eurogroup όμως αναδύθηκε νέο πρόβλημα: η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς – και μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένους, η διαχρονική της αναξιοπιστία. Με άλλα λόγια, ένα πρόσχημα για να μην υπάρξει συμφωνία. Σε οποιαδήποτε νέα επιμέρους προσαρμογή της ελληνικής πλευράς η απάντηση ήταν δεδομένη: «δεν είναι αρκετό».

Σε σημείο που κάποιος Ευρωπαίος υπουργός είπε «αν ο Ευκλείδης πρότεινε να κόψει το χέρι του επιτόπου για να κλείσει η συμφωνία, η απάντηση θα ήταν και πάλι – δεν είναι αρκετό».

Τις ίδιες ώρες αποκαλύφθηκε στην εμβρόντητη ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, με τη μέθοδο της διαρροής σε εφημερίδα, το σχέδιο Σόιμπλε για προσωρινό 5ετές Grexit. .

Η Φινλαδική εμπλοκή είναι παρεμπίπτον φαινόμενο. Το πραγματικό Eurokougi γίνεται ανάμεσα στη Γερμανία, η οποία προωθεί με πρόσχημα την Ελλάδα την αντζέντα της για επανασχεδιασμό της Ευρωζώνης και στη Γαλλία, η οποία διαπιστώνει ότι η Ευρωζώνη τείνει να μετατραπεί (ή έχει κιόλας μετατραπεί) σε Γερμανικό φέουδο.

Την ορέα ατμόσφαιρα συμπληρώνουν διάφορες επιμέρους συγκρούσεις, όπως αυτή του Ντράγκι (ο οποίος είναι πρόεδρος της ΕΚΤ αλλά είναι και Ιταλός) με τον Σόιμπλε.

Το Eurogroup δεν ασχολήθηκε καθόλου με το επείγον πρόβλημα του ελληνικού λαού. Παρά μόνον σε ό,τι αφορά το δόγμα Tsipras delenda est. Δεν τους ενδιαφέρει  η αγωνία των Ελλήνων, τους ενδιαφέρει να εξοντώσουν τον Τσίπρα – και μετά να επιβάλουν ακριβώς τα ίδια, ίσως με κάποια ψίχουλα ελεημοσύνης επιπλέον.

Σήμερα θα γίνει η Σύνοδος των ηγετών. Προφανώς δεν θα καταλήξει σε αποφάσεις. Ίσως να αποφασίσει μια σύντομη παράταση της επιβίωσης για την Ελλάδα, με χίλια ζόρια και – πάντοτε – χωρίς ουσιαστική προοπτική λύσης.

Η Ευρώπη των ονείρων μας. Η Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, των συναινέσεων. Η Ευρώπη που είναι στα πρόθυρα κήρυξης του Γ’ ΠΠ (ας ελπίσουμε μόνο με οικονομικούς βομβαρδισμούς, αυτή τη φορά), με αφορμή και πρόσχημα την Ελλάδα.

πηγή

Share on Facebook2Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.