της Χριστίνας Βασιλοπούλου, οικονομολόγου-φοροτεχνικού                               

 

Από 01/01/2015 τίθενται σε εφαρμογή ο νέος νόμος Ν.4308/2014 για τα ΕΛΠ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2013/34/ΕΕ 26/6/2013. Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει 8 κεφάλαια και 44 άρθρα.

Μεταξύ άλλων καθιερώνεται νέο λεξιλόγιο: οι επιχειρήσεις καλούνται οντότητες και εντάσσονται σε κατηγορίες με βάση το μέγεθός τους σε πολύ μικρές, μεσαίες και μεγάλες.Tα λογιστικά βιβλία ονομάζονται λογιστικά αρχεία, οι συναλλαγές λογιστικά γεγονότα, τα παραστατικά λογιστικά στοιχεία.

Με το νόμο αυτό καταργείται ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), καθώς και κάθε διάταξη , ερμηνευτική εγκύκλιος , που έχει εκδοθεί δυνάμει του  π.δ. 186/1992. Επίσης καταργούνται οι διατάξεις του Ν.2198/1920, που αφορούν τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις που συντάσσουν οι επιχειρήσεις, καθώς επίσης και τα άρθρα 20 έως 27 του Ν.2065/1995 , περί αναπροσαρμογής αξίας ακινήτων των επιχειρήσεων.

Δίνεται η δυνατότητα προσδιορισμού της ποσότητας των αποθεμάτων με έμμεσες τεκμηριωμένες τεχνικές. Η αξιοπιστία του λογιστικού συστήματος και των λογιστικών αρχείων πλέον εξετάζονται ως ενιαίο σύνολο και όχι αποσπασματικά ως προς τα επιμέρους συστατικά, αρκεί να εκπληρώνονται οι απαιτήσεις της φορολογικής αρχής.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ( ν.4172/2013), και την πλήρη κατάργηση του παλιού ΚΦΕ (Ν.2238/94) ,δημιουργούν ένα νέο καθεστώς λογιστικής και φορολογικής παρακολούθησης των επιχειρήσεων – οντοτήτων, σε ένα περιβάλλον που από τις πολλές αλλαγές είναι δύσκολο να διακρίνει πλέον κανείς τι ισχύει και τι όχι.

Μεγαλύτερη η ευθύνη πλέον των λογιστών–φοροτεχνικών που πρέπει να ξεχάσουμε πλέον αυτά που ξέραμε, να ενημερωνόμαστε ανελλιπώς για τα νέα νομοθετήματα και να προσαρμόζουμε τη δουλειά μας στα νέα δεδομένα…μέχρι τις επόμενες αλλαγές.

Άντε και καλή μας Ανάσταση!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.