του Θάνου Ασημάκη, πολιτευτή Φωκίδας με «Το Κίνημα» – Αποφοίτου Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου

 

Πέρα από την πρόσφατη ενασχόλησή μου με τα κοινά, πάντα είχα ένα ενδιαφέρον για αναπτυξιακά θέματα, γι’ αυτό και οι σπουδές μου ήταν σε αυτό τον τομέα. Πέρα από το πτυχίο του τμήματος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου, που μου έδωσε τα πρώτα απαραίτητα εφόδια, ενημερώνομαι συνεχώς για νέα προγράμματα και πολιτικές αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Δυστυχώς όμως παρατηρώ πως στη Φωκίδα όπου και διαμένω, οι φορείς παραμένουν αδιάφοροι. Ούτε η Περιφέρεια, ούτε και οι Δήμοι Δελφών και Δωρίδας εκμεταλλεύονται στο ελάχιστο τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ναι, είμαστε σε δύσκολη περίοδο, δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά αυτό το ρημάδι το ΕΣΠΑ που όλοι έκαναν σημαία, στους προεκλογικούς τους αγώνες, που είναι; Χρήματα της Ευρώπης, για ανάπτυξη που όλοι έχουν ανάγκη στην Ελλάδα, αλλά και που οι Δήμοι μας έχουν περισσότερο.

Αλήθεια, πως σκοπεύουν οι διοικούντες να κρατήσουν ή και να φέρουν τους νέους σε ένα νομό που γηράσκει. Με ποιες προοπτικές; Με ποιες υποδομές; Τώρα που χαράζονται οι στρατηγικές του νέου ΕΣΠΑ, τι προτάσεις κάνατε; Ποιες αναπτυξιακές στρατηγικές προτείνατε; Και μην μου πείτε για τις προγραμματικές σας δηλώσεις ή τα πενταετή επιχειρησιακά προγράμματα των ΟΤΑ που τα γράφετε για το θεαθήναι και που ποτέ δεν τα εφαρμόζετε. Τώρα που το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 (το οποίο ήδη έπρεπε να τρέχει και θα αρχίσει τέλη του 2015 αρχές 2016), απαιτεί ώριμα προς ένταξη έργα, με μελέτες, απαλλοτριώσεις και προγραμματισμό, τι έχετε ετοιμάσει;

Όμως υπάρχουν και άλλα προγράμματα. Τα οποία τρέχουν παράλληλα με το ΕΣΠΑ. Το ERASMUS+ για παράδειγμα, που αφορά την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό . Καταθέσατε προτάσεις; Ή μήπως χάσατε τις προθεσμίες που είχε, από τις οποίες οι πρώτες έληξαν το Φλεβάρη και το Μάρτη. Ίσως να προλάβετε του Μαΐου.

Η πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021; Υπάρχει κινητικότητα; Οι Δελφοί που έχουν και ένα πρώτο τουριστικό υπόβαθρο αλλά και παγκόσμια αναγνωρισιμότητα θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Ο Δήμος θα κινηθεί;

Αλήθεια, για τον «Ανατολικό Διάδρομο» και τα παράπλευρα έργα του, κινήθηκε κανείς; Κύριε Μπακογιάννη; Οι κύριοι δήμαρχοι; Οι προτάσεις ήταν ως τις 25 Φλεβάρη, με 85% χρηματοδότηση και σε χώρες με μνημόνιο 95%. Ξέρω, είναι έργο και αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά πίεσε κανείς για τα παράπλευρα έργα; Να συνδεθεί το λιμάνι της Ιτέας, ας πούμε, με του Βόλου.

Ή το Αντίρριο μέσω Λιδωρικίου με τη Λαμία. Να αποκτήσουμε δηλαδή σωστά και νέα δίκτυα στο νομό μας, που θα βελτιώνουν την πρόσβαση, θα διευκολύνουν τις μεταφορές των προϊόντων μας και θα κάνουν πιο ασφαλείς τις μετακινήσεις μας.

Εσείς κ. Κωστοπαναγιώτου; Ξέρω, είστε πρώτη φορά βουλευτής. Αλλά επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, όπως λέγαν και οι παλαιότεροι, πέρα από τις παρεμβάσεις σας για τα νοσοκομεία, ένα θέμα που γνωρίζετε άλλωστε, φροντίστε οι σύμβουλοι που θα προσλάβετε να είναι γνώστες των προβλημάτων της Φωκίδας, αλλά και ικανοί να σας συμβουλεύουν σωστά, και όχι ημέτεροι για να καλύψετε υποχρεώσεις (όπως ο Κατρούγκαλος). Η δουλειά σας δεν είναι μόνο να ψηφίζετε τα νομοσχέδια στη Βουλή, αλλά και να μεταφέρετε όλα τα προβλήματα του νομού. Θα μπορούσατε επίσης να προτείνετε και πιο συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα και κατευθύνσεις από αυτά που γενικά αναφέρετε στο άρθρο σας «Η Φωκίδα μπορεί να ξαναγίνει το κέντρο της σύγχρονης Ελλάδας» και τα οποία πέρα από ευχολόγια είναι και οι προεκλογικές εξαγγελίες κάθε υποψήφιου βουλευτή ή νομάρχη τα τελευταία 15 χρόνια (μπορεί και παλιότερα αλλά είμαι 32 ετών και δεν ξέρω τι λέγαν πιο παλιά).

Θα εργαστούν και συνεργαστούν επιτέλους οι φορείς και οι εκπρόσωποι της Φωκίδας, με σχέδιο και πλάνο για την πραγματική ανάπτυξη του νομού μας ή απλά θα συνεχίσουν να βουλώνουν λακκούβες και να βγάζουν φωτογραφίες σε συνέδρια και εκδηλώσεις; Θα αναπτύξουμε ποτέ τη Φωκίδα μας;

Share on Facebook61Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.