του Κωνσταντίνου Πατούχα, Πολιτικού Μηχανικού

 

Μια ιστορία που οφείλουμε ως Ναυπάκτιοι να παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή…
Η Ερμούπολη κατόπιν των πρακτικών & αποφάσεων 84/2001 του Ε’Τμήματος και 2536/2003 της Ολομέλειας του ΣτΕ μπήκε σε έναν πολεοδομικό κυκεωνα που είχε ως συνέπεια από την μία την άτυπη αλλά ουσιαστική αναστολή αδειών (καθώς επιβλήθηκαν όροι δόμησης γενικού διατάγματος – ανεφάρμοστοι σε πόλεις με ρυμοτομικό σχέδιο, όπως αντίστοιχα στην Ναύπακτο) και από την άλλη την εκδοση αποφάσεων του ΣτΕ ακυρώσεων οικοδομικών αδειών στηριζόμενη στις παραπάνω αποφάσεις…

Τόσο για την Ερμούπολη όσο και για την Ναύπακτο το καθεστώς προστασίας που περιείχαν τα ειδικά διατάγματα όρων και περιορισμών δόμησης από το 1976 για το καθένα είχαν σαφέστατα κενά με συνέπεια η εφαρμογή αυτών να επηρεάσει το αρχιτεκτονικό τοπίο και ύφος τους. Περισσότερη ζημιά έγινε στην Ναύπακτο…
Ωστόσο αντί διαχρονικά οι συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ & του ΥΠΕΝ (πρώην ΥΠΕΚΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΧΟΠ) με τις Τοπικές Αρχές (Νομαρχία/Περιφέρεια, Δήμος) να θέσουν τα θέματα αυτά στην ουσία τους και να θεραπεύσουν τις παθογένιες των ειδικών διαταγμάτων, περιοριστήκανε σε αντιλόγους & μονολόγους ουσιατικά μετατίθοντας την ευθύνη στους δικηγόρους….
Ευκαιρίες χαθήκανε πολλές όπως από την μη εφαρμογή των μελετών της ΕΠΑ στα πλαίσια των ΓΠΣ της δεκατείας του 1980 (1986,1988).
Όσο παιζόταν καθυστέρηση, τα προβλήματα γιγάντωναν, εως ότου ο κόμπος έφτασε στο χτένι….
Δυστυχώς ο χρόνος αφηνε και στίγματα με συνέπεια τόσο για την Ναύπακτο όσο και για την Ερμούπολη να θεωρούνται ως αδιέξοδες περιπτώσεις και που δεν θεραπευονται παρά με ουτοπική Αναθεωρηση του Συντάγματος….
Ίσως όμως οι απόψεις αυτές πέσουν έξω…
Η Ερμούπολη δείχνει μετά από 14 χρόνια να έχει βρει τον βηματισμό της, μετά και από λάθη και καθυστερήσεις, προχώρησαν μελέτες τεκμηρίωσης αρχικά και στην συνέχεια συνολική πολεοδομική μελέτη αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου, θέσπιση νέων όρων και περιοσμών δόμησης με μορφολογικά χαρακτηριστικά, χαρακτηρισμό περιοχών προστασίας και καθορισμό χρήσεων γης…Κοινώς ένα restart με ένα όλοκληρωμένο πολεοδομικό πλαίσιο προστασίας περιβάλλοντος & πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε deja vu με την Ναύπακτο σε περιοχές που το ΣτΕ επέβαλε ως ΣΔ το 0,5 στην Ερμούπολη, κατόπιν των μελετών τεκμηρίωσης που υλοποιήθηκαν έχει προταθεί ΣΔ 1,8 στο σχέδιο ΠΔτος.

Εφόσον μετά την θετική απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑΑ για το Σχέδιο ΠΔ/τος αποφασίσει αντίστοιχα το ΚΑΣ και στην συνέχεια περάσει από την επεξεργασία του ΣτΕ και δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ο πολεοδομικός νομικός γόρδιος δεσμός θα έχει λυθεί….
Σε λίγους μήνες θα έχει φανεί…

Από την άλλη δυστυχώς ο αντίστοιχος γόρδιος δεσμός της πόλης μου έχει μετατραπεί σε λερναία ύδρα (βλέπε το Πολεοδομικό ζήτημα της Παλαιοπαναγιάς & ακυρώσεις Ο.Α. στις Επεκτάσεις του 1978) και η όποια προσπάθεια που γίνεται αντιμετωπίζεται είτε ως κάτι χαριτωμένο αλλά ακαταλαβίστικο (βλέπε Ερευνητικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημείου) είτε ως κάτι πολύ δύσκολο που δεν γίνεται πουθενά και ποτέ (βλέπε Αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου) ή τέλος ως κάτι που περνά σταδιακά στην λήθη (βλέπε Σχέδιο ΠΔ/τος του 2012)….

Ας ελπίσουμε να τελεσφορίσει η προσπάθεια της Ερμούπολης μήπως και το άλλο κακό πολεοδομικό παιδί της χώρας αφυπνιστεί και ξεκινήσει να μπει σε μια σειρά….

Share on Facebook73Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.