του Θάνου Ασημάκη, πολιτευτή Φωκίδας με «Το Κίνημα», Αποφοίτου Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου

 

Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του εργάζεται συστηματικά με την μέθοδο των συμβολικών πράξεων, την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων και της «αρεστής» στους πολίτες πολιτική.

Έτσι, πριν παρευρεθεί στην τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον Σαμαρά, συμβολικά κατέθεσε στεφάνι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για τους εκτελεσθέντες αντιστασιακούς, ως πρωθυπουργός της αριστεράς. Επίσης, συμβολικά ονόμασαν την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, και συμβολικά μείωσαν το υπουργικό συμβούλιο σε 15 υπουργούς. Συμβολικά γιατί κάθε υπουργός έχει και καναδυό αναπληρωτές και καναδυό υφυπουργούς με το υπουργικό συμβούλιο να είναι καμιά 45αριά άτομα.

Μετά έφερε το συμβολικό νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που θα ανακούφιζε τους αδύναμους και ενώ όλοι περίμεναν ότι θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια από τους δανειστές, ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Αυτό γιατί μόνο στο όνομα απηχεί στην ανθρωπιστική κρίση.

Ζήτημα να επωφεληθήκαν και χίλιες οικογένειες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Βέβαια φέραν το νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις. Με την χαριστική ρύθμιση της εφάπαξ εξόφλησης, ώστε να μπορεί και το Nammos στη Μύκονο να γλιτώσει 5 εκ.€ πρόστιμα και ο Σαββίδης του ΠΑΟΚ να γλιτώσει καμιά 10αριά εκ.€ όπως και μερικοί ακόμα μικροεισοδηματίες που χρωστούσαν πάνω από 1εκ.€.

Από την άλλη έχει και την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου που ακολουθεί την τακτική «Δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα». Πρώτη στη ΕΡΤ, πρώτη στο κανάλι της Βουλής, πρώτη στο Δίστομο, πρώτη στις παρελάσεις μαζί με τον Καμμένο, πρώτη σε γάμους, βαφτίσεις, πανηγύρια (αν και εκεί την ανταγωνίζεται η Ραχήλ Μακρή) και όπου αλλού μπορεί να κερδίσει δημοσιότητα για να είναι έτοιμη μόλις πέσει ο Αλέξης… Ναι, θέλει να πέσει η κυβέρνηση για να αναλάβει αυτή ως η μόνη ενάντια στα μνημόνια. Γι’ αυτό και δήλωσε πως δεν θα φέρει μνημονιακό νόμο στη βουλή προς συζήτηση. Ας τον φέρει η κυβέρνηση, αυτή θα τον κόψει.

Επί 5 μήνες το μόνο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση και κυρίως τον πρωθυπουργό, είναι να πετύχει μία συμφωνία που θα της επιτρέψει να την φέρει στη βουλή χωρίς να χάσει την δεδηλωμένη.Περισσότεροι από 30 βουλευτές του, που ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα του Λαφαζάνη καθώς και αρκετοί των ΑΝΕΛ δηλώνουν ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζει και πολλοί προκρίνουν ακόμα και το σενάριο της δραχμής. Από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης συνεχίζουν την αντιπολιτευτική πολιτική εξαγγέλλοντας μονίμως προτάσεις και κατηγορούν τον Σαμαρά δίχως να συνειδητοποιούν πως έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Και ενώ αυτό τους βοήθησε δημοσκοπικά στην αρχή, σταδιακά γυρίζει μπούμερανγκ καθώς η αγορά στεγνώνει, οι πολίτες βλέπουν νέα μέτρα να έρχονται, ίσως και μεγαλύτερα από αυτά του Σαμαρά και το χειρότερο, αγανακτούν γιατί συνειδητοποιούν πως οι θυσίες που κάνανε όλα αυτά τα χρόνια χάνονται σε αντίθεση με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Σε λίγο οι πολίτες θα πιστέψουν πως μέχρι και ο Σαμαράς που δεν έκανε μεταρρυθμίσεις και το μόνο που έκανε ήταν να κόβει μισθούς και συντάξεις και να αυξάνει φόρους ήταν καλύτερος.

Αλήθεια, πως θα εμπιστευτούν οι θεσμοί αυτή την κυβέρνηση που έχει ήδη χάσει τον έλεγχο των εσόδων, έχει εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, οδηγεί μέσω της καταναλωτικής ανασφάλειας τη χώρα στη ύφεση και η μόνη κίνηση για μείωση της ανεργίας ήταν να επαναπροσλάβει 400 καθαρίστριες στο Υπ. Οικονομικών. Μην αναφέρουμε τον τομέα ων μεταρρυθμίσεων που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει ξεχάσει από την διαπραγμάτευση.

Οι τελευταίες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις έγιναν πριν 5 χρόνια επί διακυβέρνησης Γ.Παπανδρέου. Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το opengov, τη Διαύγεια, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την άρση του καμποτάζ για τις κρουαζιέρες.

Αυτά αρχίζει να βλέπει ο Τσίπρας και φοβάται όχι την τόσο την αριστερή παρένθεση αλλά πως θα γραφτεί στην ιστορία ως ο εκλεγμένος (και όχι διορισμένος) πρωθυπουργός με την μικρότερη θητεία ακόμη και από τον Μητσοτάκη. Έτσι το μόνο που ελπίζει, για το πολιτικό του μέλλον, είναι να βρει ένα παραθυράκι να περάσει τη συμφωνία, κυρίως εκβιάζοντας τους αντιδρώντες βουλευτές του με το επιχείρημα των εκλογών, καθώς δεν θέλει την τύχη του ΠΑΣΟΚ, που συγκυβέρνησε με τη Νέα Δημοκρατία.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.