Διαβάστε την επιστολή που λάβαμε και δημοσιεύουμε.

Με αφορμή δημοσιεύματα και ανακοινώσεις του Δήμου και άλλων θεσμών, αρχών και φορέων σχετικά με το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους, είμαι υποχρεωμένος, χάριν της αλήθειας, να καταθέσω τα παρακάτω:

Με το από 31/5/2010 έγγραφό της (αρ.πρωτ. 22430) που απευθυνόταν σε όλους τους Δήμους Α’ βαθμού της χώρας, η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ), ζητούσε απ’ τους Δήμους να προχωρήσουν στην κατάρτηση προγραμμάτων … για την απόκτηση-απαλλοτρίωση κοινοχρήστων χώρων …. για την κατανομή των πόρων που θα συγκεντρωθούν στο ΕΤΕΡΠΣ (το λεγόμενο Πράσινο Ταμείο) απ’ την είσπραξη του ειδικού προστίμου του Ν. 3843/2010.

Ο Ν. 3843/2010 σκοπούσε στην τακτοποίηση για 30 χρόνια αυθαιρέτων οικοδομικών κατασκευών (κλείσιμο ημιυπαιθρίων, αλλαγή χρήσης υπογείων κλπ) που οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούσαν να «νομιμοποιήσουν» πληρώνοντας στο ειδικό ταμείο (ΕΤΕΡΠΣ) το προβλεπόμενο απ’ τον νόμο πρόστιμο.

Από τακτοποιήσεις τέτοιων αυθαιρέτων στη Ναύπακτο βεβαιώθηκαν τότε στο ΕΤΕΡΠΣ 970.000 Ευρώ περίπου, χρήματα που εκ του Ν.3843/2010, ο Δήμος καλείτο να διεκδικήσει και εισπράξει για την απόκτηση-απαλλοτρίωση κοινοχρήστων χώρων.

Ο απερχόμενος (τέλος του 2010) Δήμαρχος κ. Παπαθανάσης λόγω και του προεκλογικού πυρετού εκείνης της περιόδου ουδέν έπραξε για την διεκδίκηση και είσπραξη του ποσού των 970.000 Ευρώ. Ο επερχόμενος όμως κ. Μπουλές; Αυτός λοιπόν ο έμπειρος νέος δήμαρχος σπεύδει στις 14/1/2011 (μόλις ανέλαβε καθήκοντα) είτε λόγω άγνοιας, είτε (το και πιθανότερο) λόγω «ληφθεισών υποδείξεων και εντολών» να δηλώσει ψευδώς προς το Υπουργείο πως το μοναδικό δεσμευμένο (και άρα δικαιούμενο τις 970.000 Ευρώ) ακίνητο είναι το ακίνητο Παπαχαραλάμπους στο 124 οικοδομικό τετράγωνο της πόλης. «Καπάκι» στο ανωτέρω έγγραφο έρχεται και έγγραφο της ΔΟΥ Ναυπάκτου υπογεγραμμένο απ’ τον τότε έφορο κ. Ξάνθη που βεβαίωνε πως η αξία του ακινήτου Παπαχαραλάμπους είναι 970.000 Ευρώ!!! Ειρήσθω εν παρόδω πως με την υπ’ αριθ. 71/2001 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο (επί δημαρχίας Κονίδα) είχε εγκρίνει ως αντικειμενική αξία του ακινήτου το ποσό των 49.223.635 δραχμών που αντιστοιχούσε σε περίπου 140.000 Ευρώ. «Καπάκι» επίσης έρχεται τότε και η δια του τοπικού τύπου δήλωση του κομπάζοντος υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Μωραΐτη ότι η πόλη «κέρδισε μία πλατεία ….». Είπα πιο πάνω πως ο κ. Μπουλές ψευδώς δήλωσε προς το Υπουργείο ως μοναδικό το ακίνητο Παπαχαραλάμπους γιατί δεσμευμένα (ΦΕΚ 618-1980) ήταν τέσσερα άκτιστα οικόπεδα στη Βαρναράχη επί των οποίων ο Δήμος ανέπτυξε το 2005 (επί δημαρχίας Νταουσάνη) τις πηγές ύδρευσης της πόλης. Αμέσως δε μετά την δια της αναπτύξεως των πηγών ύδρευσης  αξιοποίησης των τεσσάρων δεσμευμένων οικοπέδων της Βαρναράχης το τότε Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθ. 41/2005 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του μεταξύ άλλων αποφάσισε την αγορά των τεσσάρων οικοπέδων. Η αγορά βέβαια δεν έγινε ποτέ λόγω έλλειψης σχετικών πόρων. Το 2010-2011 όμως τα 970.000 Ευρώ; Γιατί ο κ. Μπουλές αγνόησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις σχετικές διαμαρτυρίες των οικοπεδούχων της Βαρναράχης, άγνοια ή τακτοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων;

Οι ιδιοκήτες των τεσσάρων οικοπέδων δια του υπογράφοντος (συνιδιοκτήτη ενός εκ των τεσσάρων οικοπέδων) το παρόν ενόχλησαν τότε την δημοτική αρχή η οποία σκανδαλωδώς τους αγνόησε. Προσέφυγαν τότε στο ΠΕΧΩΔΕ τον Φεβρουάριο του 2011 καταγγέλοντας την μεθόδευσητου Δημάρχου και των «συν αυτώ» παρασκηνιακά κινουμένων συμφερόντων. Η αντίδραση του Υπουργείου ήταν το «πάγωμα» του αιτήματος του Δήμου και προφανώς η επανεξέταση του θέματος. Το επερχόμενο νωρίς τον Φεβρουάριο το 2012 δεύτερο μνημόνιο της χώρας ματαίωσε οριστικά την διάθεση των 970.000 Ευρώ προς τον Δήμο Ναυπάκτου. Για την ιστορία απ’ τους 27 Δήμους (12 Αττική και 15 υπόλοιπη χώρα) που υπέβαλλαν τότε αίτηση αρκετοί ενεργώντας δίκαια και νόμιμα (και όχι όπως ο κ. Μπουλές) πρόλαβαν με σωστές αιτήσεις να πάρουν τα χρήματα που δικαιούντο.

Αν ο κ. Μπουλές είχε ενεργήσει νόμιμα και δίκαια και οι οικοπεδούχοι της Βαρναράχης  θα είχαν αποζημιωθεί για τα οικόπεδά τους και οι δικαιούχοι του ακινήτου Παπαχαραλάμπους θα είχαν εισπράξει την μερίδα του λέοντος απ’ τις 970.000 Ευρώ και ο Δήμος θα ήταν έκτοτε ιδιοκτήτης και των οικοπέδων της Βαρναράχης και του ακινήτου Παπαχαραλάμπους.

Εν συμπεράσματι, οι κακοί συνολικά χειρισμοί της υπό του κ. Μπουλέ δημοτικής αρχής ενορχηστρωμένοι απ’ την αλαζονεία και την απληστία δημοσίων θεσμικών παραγόντων, από «όμορα μικροσυμφέροντα» και από πολιτικάντικες κορώνες κυβερνητικού αξιωματούχου σε συνδυασμό με βάσιμες, δίκαιες και νόμιμες ενστάσεις θιγομένων, απ’ αυτούς τους χειρισμούς του Δημάρχου, δημοτών έβλαψαν τον Δήμο. Οι θιγόμενοι δημότες (μέσα απ’ τα οικόπεδα των οποίων πίνει νερό η πόλη) δεν είναι όμως παιδιά ενός κατώτερου Θεού …..

Μένω στη διάθεση του καλόπιστου αναγνώστη για διευκρινήσεις και εξηγήσεις με γνώμονα πάντα την αλήθεια και το δίκαιο.

 

Ναύπακτος 24/8/2017

Στάθης Π. Λουκόπουλος

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

1 Σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.