της Χριστίνας Βασιλοπούλου, οικονομολόγου-φοροτεχνικού

Άλλη μια χρονιά κοντεύει στο τέλος της.

Η νέα χρονιά φέρνει πάλι αλλαγές. Νέο φορολογικό , νέο ασφαλιστικό. Εν αναμονή για διευκρινήσεις πάλι, για τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που θα εκδοθούν για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τους νέους νόμους. Για τις ερμηνευτικές των ερμηνευτικών που θα έρθουν να διευκρινίσουν τα αδιευκρίνιστα .….και πάει λέγοντας. Πράγματα χιλιοειπωμένα.

Ποσό σοβαρά μπορεί κανείς να λάβει αυτά που ακούει , τι να πιστέψει; Τι να οργανώσει , τι να προγραμματίσει. Το σύστημα ασταθές. Αυτή η αστάθεια μεταφέρεται παντού, στην καθημερινότητα, που φαντάζει τόσο ψυχρή, τόσο άχαρη, στις σχέσεις των ανθρώπων που για το ¨τίποτα ¨ είναι έτοιμοι να αρπαχτούν. Αυτοί που κάποτε ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πλέον δεν μπορεί να είναι. Θυμώνουν με αυτούς που πάντα ¨ την γλυτώνουν ¨ , τα βάζουν με το σύστημα , με το πόσο άδικο είναι όλο αυτό. Ποιος είπε όμως ότι η ζωή είναι δίκαιη;

Κι εμείς; Εμείς δεν φταίμε για όλα αυτά; Έχουμε μάθει στο εύκολο , να ξεχνάμε την καθημερινότητα μέσα από την χρήση της εικόνας.   Φαντάζει τέλειο να πάρουμε πολλά like για μια φωτογραφία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα την έχουμε φιλτράρει, θα την έχουμε τελειοποιήσει με όλα τα μέσα που μας δίνει η τεχνολογία για να φανούμε τέλειοι. Για να δείξουμε ότι περνάμε καλά. Και όλα αυτά έστω για μια στιγμή. Αναζητούμε ψεύτικες σχέσεις από το διαδίκτυο. Μαθαίνουμε να ζούμε με στιγμιότυπα. Και το κακό είναι ότι το ίδιο μαθαίνουμε και στα παιδιά μας. Διαβάζουν τα μαθήματά τους για το σχολείο και δίπλα το κινητό  χτυπάει στον ήχο των like. Η αντιμετώπιση της πραγματικότητας μετά φαντάζει δύσκολη.

Η δύναμη της εικόνας μεγάλη. Η εναλλαγή των εικόνων σε όλα τα μέσα πολύ γρήγορη. Δεν είναι τυχαίος ο κατακλυσμός μας από εικόνες. Δεν ξέρουμε την αξία μας ως άνθρωποι περιμένουμε να μας πουν οι άλλοι τι είμαστε. Μας μαθαίνουμε να δίνουμε αξία σε άχρηστα πράγματα.  Όσο ο ανθρώπινος νους μένει απαίδευτος , τόσο κάποιοι θα μας κατευθύνουν εκεί που θέλουν.

Και έτσι θα βλέπουμε ξανά και ξανά το ίδιο έργο.

Share on Facebook46Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.